zondag 17 augustus 2014

Etalageproject op IJburg
Zoals ik al eerder vertelde, doe ik vrijwilligerswerk bij de Theaterwerkplaats van Nieuw Amstelrade. Dit is een activiteit voor mensen met beperkingen als gevolg van niet aangeboren hersenletsel (NAH). Ik vind dit een hele fascinerende groep om mee te werken, zeker omdat hersenletsel bij ieder mens andere effecten heeft en je daardoor soms verrast wordt. De werking van de hersenen hebben mij altijd al bezig gehouden, ik heb niet voor niets psychologie gestudeerd! Het meest bijzondere vind ik echter, dat deze mensen ondanks (of misschien juist wel dankzij) hun beperkingen en hetgeen zij hebben meegemaakt, een enorme levenslust en positiviteit uitstralen. Zelfs als ik een slechte dag heb, kom ik daardoor toch vrolijk en geïnspireerd thuis van dit werk,

Vorig jaar hebben wij gewerkt aan het toneelstuk Othello, waar wij een filmvoorstelling van hebben gemaakt. Dit was een hele bijzondere ervaring voor zowel de cliënten als ook voor mijzelf. Ik was echt apetrots! Momenteel zijn wij bezig met het Etalageproject op IJburg.

Dit houdt in dat we gaan samenwerken met winkeliers, er worden kunstwerken uit het atelier opgehangen in de winkels (kunstroute) en verder zijn we bezig met verrassende acts en kleine voorstellinkjes in verschillende winkels. Het is heel spannend om te doen, omdat het echt een project op locatie is. We maken dus geen voorstelling in de veilige, beschermde ruimte van het activiteitencentrum maar we gaan de boer op! En we maken heel wat mee. Het creatieve proces verloopt heel anders, we zijn nu veel meer tijd bezig met organisatie en je ziet dat cliënten in nieuwe situaties terecht komen. Het is dus eigenlijk een groot leerproces, en dat is geweldig om mee te maken. Je leert de mensen zo van een hele andere kant kennen. Zo ging ik met een cliënt naar de supermarkt en kwam ik erachter dat hij bijna nooit in een supermarkt was geweest, en dat terwijl hij vlakbij woont. En leerde ik dat je met een rolstoel niet zomaar langs alle kassa's kunt, omdat het nét te smal is om doorheen te gaan! Er is maar één kassa waar wel genoeg ruimte is. Dat moet je ook maar net weten!

We hebben ook contact met diverse winkeliers, die allemaal anders reageren. Gelukkig zijn er veel enthousiast, maar ze weten ook niet altijd wat ze ermee aan moeten. IJburg heeft als uitgangspunt "inclusie" wat zoveel inhoudt dat er ruimte is voor iedereen, ook mensen met een beperking. In hoeverre die ruimte er echt is, proberen wij met dit project ook een beetje zichtbaar te maken.

We hebben ook contact met een dansdocente op IJburg en ik ga met haar werken aan een projectje met kinderen en dans en kleding en recycling. Verder vertel ik nog even niets, dat is nog een verrassing! Wel kan ik alvast verklappen dat het gaat plaatsvinden op woensdag 24 september op de Pampuslaan. Op IJburg dus!

De flyer voor het project, gemaakt door cliënten van het atelier. Tekst en foto's van de acteurs (en ja, ik sta er zelf ook op!).


In de onderstaande video zie je wat voorbereidingen voor het project, de eerste kennismaking met Ijburg en de toegankelijkheid voor rolstoelen. En als je goed kijkt, zie je mij fotograferen in de spiegeling van het raam! (Zie ook de foto helemaal bovenaan)

1 opmerking: