vrijdag 18 november 2011

Rondleiding in Lingeriefabriek

Omdat ik het nogal druk gehad heb, ben ik er niet eerder aan toegekomen dit op te schrijven maar hier dan toch een stukje over een uitje van twee weken geleden naar de fabriek van Van der Velde in Schellebelle (België). In dit bedrijf wordt de lingerie van MarieJo, PrimaDonna en Andres Sarda geproduceerd.

We kwamen binnen met een grote groep dames van ongeveer 24 personen. We kregen eerst een diapresentatie door een enthousiaste medewerkster van het bedrijf. Daarin werd o.a. verteld hoe het ontwerp- en productieproces in elkaar steekt en kregen we feitjes en weetjes over het bedrijf te horen.

Wat het ontwerpen betreft, er is een hele afdeling die moodboards maakt, dessins ontwerpt etc. Het ontwerpen wordt dus niet door één persoon aangestuurd, zoals bij Marlies Dekkers.

Zoals ook op de site vermeld staat, alles gebeurt daar in Schellebelle. Alleen de assemblage, het het naaiwerk dusgebeurt in Tunesië en China.Het schijnt dat er in Nederland niet meer voldoende goed opgeleide naaisters meer zijn, maar ik vermoed dat het in die landen ook goedkoper gebeurt dan hier.
Tialda (Gestrikt) en Jos (CreaBH) bij de ingang van het bedrijf

Wat ook interessant is, is dat klanten van Van der Velde, d.w.z. de winkels die hun lingerie verkopen, zich extra kunnen profileren door Lingeriestyling aan te bieden. Zij kunnen daarvoor een speciale cursus doen bij Van der Velde. Elke winkel, die deze cursus heeft doorlopen, krijgt een keurmerk op hun winkel. Zij kunnen dan hun klanten (de lingeriekoopsters) advies geven over welke modellen bij welk figuur passen en welke kleuren bij hun huidtype passen.

Vervolgens kregen we dan de rondleiding door de fabriek zelf. We mochten helaas niet op de ontwerpafdeling kijken, want die is natuurlijk geheim. De nieuwe collectie zou eens uit kunnen lekken! Wat ik erg leuk vond om te zien was de speciale testafdeling. Daar worden stoffen getest op maximale rekbaarheid en de druk die ze aankunnen. Ze mogen immers niet scheuren! Ook worden de stoffen vele malen gewassen met verschillende wasmiddelen om ze te testen op kleurechtheid. Inclusief de fournituren!

Wat ik erg grappig vond om te zien was dat er dames aan bureautjes zaten met niet een bureau vol papieren maar met stapels lingerie op hun bureau. Veel aantrekkelijker toch?

Foto van Corina (Hobbyfreak), ik sta zelf in het midden!
Op de snij-afdeling worden de uitgewerkte patronen zo voordelig mogelijk op een enorm vel papier getekend. Deze vellen worden weer op een aantal lagen stof gelegd (dit noemen ze de 'matrasjes'). Deze lagen met de patroondelen worden vacuum verpakt zodat het niet kan verschuiven, en gaan dan door een grote snijmachine die alle patroondelen uitsnijdt. Deze pakketjes patronen worden dan ingepakt en gaan naar het buitenland waar ze in elkaar gezet worden door de naaisters. Ze hebben er ook machine's waarmee voorgevormde cups worden gemaakt. Dat kun je echt niet thuis!

A la Folie PrimaDonna Twist

Op de naai-afdeling wordt dus niet alle lingerie genaaid, alleen de protoypes. Ook wordt er getest wat de juiste machines zijn, het juiste garen, de juiste steken etc. Van ieder lingeriestuk wordt een boekje gemaakt met daarin de technische gegevens voor de assemblage: de patroondelen, informatie over de maten, stoffen, de gebruikte steken etc. Deze boekjes gaan mee naar de assemblage-afdelingen zodat de naaisters weten wat ermee moet gebeuren.

Als de lingerie genaaid en wel terugkomt uit het buitenland, gaat het naar het distributiecentrum. Daar wordt het met de hand gecontroleerd en stuk voor stuk ingepakt. Vervolgens worden ze naar de winkels gestuurd. Daar blijkt ook nog een heel proces achter schuil te gaan! 

We kregen ook nog allemaal een goody-bag mee met een stapel foldertjes en een gastendoekje, dus inspiratie hebben we ook weer voor de komende tijd!

5 opmerkingen:

  1. Leuk stuk Saskia, wat zouden wij graag wat mooie materialen hebben meegenomen van daar :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk blogberichtje heb je er van gemaakt..is toch weer leuk om nog eens te lezen.

    Je had trouwens ook een hele rits mooie foto's...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat lekker om weer over ons uitstapje te lezen! Het was zo'n inspirerend en gezellig uitstapje! Enne leuke foto's ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat was het een leuke dag hé, bedankt voor deze mooie info.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het klopt dat er weinig tot geen naaisters zijn in Nederand.

    Voor mijn badkleding collectie ben ik op zoek naar een naaister/ coupeuse en die zijn heel moeilijk te vinden blijkbaar.

    Mocht iemand een suggestie hebben, kunt u mij bellen 06 18 78 41 03 of mailen iqcreative3000@gmail.com

    Alvast mijn dank.

    Mvg Paul Nagel

    BeantwoordenVerwijderen