vrijdag 19 september 2014

Mag ik bij u in de etalage?

En vandaag was het dan zover, de opening van de theatrale kunstroute!

We hebben hier bijna een half jaar naar toegeleefd. Dat was een heel proces. Voor veel van onze acteurs met een beperking was dit echt een ver van mijn bed show. Sommigen kwamen zelden tot nooit in een winkel! Het was voor hen dan ook erg abstract. Dit veranderde gelukkig toen we bij winkeliers langs gingen om kennis te maken en hen van het project op de hoogte te stellen, en zeker toen we ook op IJburg gingen repeteren. Het theatrale aspect was toen nog ver weg, maar het werd allemaal wat concreter. Maar ondertussen zag je de mensen wel groeien. Ze kregen meer contact met 'de buitenwereld' ipv weggestopt te zitten in een bedompte zaal in een bejaardentehuis (waar we normaal bij elkaar komen). Het is een mooie zaal hoor, maar dit was toch even wat anders. We oefenden in de Binnenwaai, een kerkje op IJburg.

De Binnenwaai

Daar kwamen mensen langs die geïnteresseerd waren in het project, bijvoorbeeld ondernemers van IJburg zoals bijv. Linda Vosjan en Yolanda Potman van Dancetickles, om even kennis te maken. Met Linda Vosjan hebben wij uiteindelijk 'De Winkel' geopend hebben, een leegstaand winkelpand waar ondernemers uit IJburg zichzelf kunnen presenteren, en wij dus ook!
De Winkel (IJburglaan 559)
met prototype van het rolstoelbankje en kunstwerk Zeeman

Bovendien konden we makkelijker op pad om de winkeliers te bezoeken. En je zag een aantal van de acteurs hierdoor echt opbloeien, het contact met deze mensen en de omgeving  deed ze zichtbaar goed, en bij sommigen leidde dat echt tot groeien in zelfstandigheid. Een voorbeeld: één van de cliënten die op IJburg woont, komt nu zelfstandig naar de Binnewaai, terwijl hij eerst met het busje werd opgehaald. Zelfs al zou de hele uitvoering van de kunstroute in het water vallen, alleen hierdoor al werd het project een groot succes!

Doel van het project: ondernemend IJburg en mensen met een beperking bij elkaar brengen. Nou, dit lijkt zeker gelukt te zijn!

Dominee Rob Visser trapt de kunstroute af in een elro

De theatrale kunstroute werd geopend door dominee Rob Visser van de Binnenwaai, die ons na een inspirerende speech in 'De Winkel' voorging in een Elro (electrische rolstoel, nog een heel avontuur om die te besturen!). Naast de kunst die gemaakt is door de mensen uit het atelier, kon men genieten van kleine performances bij de winkels. Zo werd de route ingeleid door een welbespraakte dame die prachtig kan uitleggen wat het doel van het project is aan de hand van mooie brillen bij de brillenzaak, kon je een mooie boekenleggen later kaligraferen die je uit een levend boek moest trekken, werd je getrakteerd op zeemansliederen terwijl je een visje kon vangen bij de viswinkel en kon je de klantvriendelijkste medewerker van de supermarkt uitkiezen bij de speciale dagmanager. Leuk detail daarbij is dat deze dagmanager (een van onze acteurs) de mensen met een charme wist aan te spreken, terwijl men zijn drie lieftallige assistentes snel voorbij liep want men heeft eigenlijk geen zin in enquêtes en dergelijke bij het boodschappen doen. Maar onze dagmanager kon men toch niet weerstaan en men deed veelvuldig mee bij deze verkiezing. Uitslag: op 3 oktober bij het eindfeest van de kunstroute!

Levend boek

Wordt vervolgd! Want het is nog lang niet afgelopen!


Update: we staan ook in het IJburgernieuws!


1 opmerking: